Ta hand om din kniv

En riktigt bra och vass kniv kan förhöja matlagningsupplevelsen. Samtidigt finns det inget värre än att exempelvis skära en tomat med en slö kniv. Här följer några enkla tips på hur du kan ta hand om dina knivar, både för att behålla skärpan och för att få den tillbaka.

No.1

Skärbräda i trä eller plast. Genom ett bra underlag förstörs inte knivens egg.

No.2

Om du vill skrapa av din skärbräda kan du använda baksidan av bladet i stället för knivens egg för att inte göra kniven slö.

No.3

Rengör knivarna för hand och snabbt efter användning. Detta gör att du undviker syraangrepp vilket kan leda till rost.

No.4

Undvik diskmaskin, att lägga dem där är varken bra för knivarna eller diskmaskinen. Maskindiskmedel innehåller ofta både slipmedel och salt som påverkar knivens utseende och skärpa.

No.5

Slipa med stav, sten eller våtslip. Genom att slipa den med jämna mellanrum behålls din knivs skärpa. Om eggen har blivit riktigt slött kan du lämna in din kniv till en erfaren slipare. Många knivar kan räddas på det sättet.

No.6

Skär inte i ben eller frysta råvaror – detta kan skada eggen.

Kanske känns ett val av kniv som att vara vilse i en djungel. Idag finns det en mängd av knivar i olika utseende, olika material och olika prisklasser. Så hur ska man tänka? Nedan listar vi fem olika knivar som ger en bra grund för knivlådan.

Kockkniven

En riktigt bra kockkniv lägger grunden för din knivsamling. Den har mångsidiga egenskaper och kommer i flera olika storlekar, allt från 16 cm till 30 cm. Vilken storlek du ska ha beror såklart på hur de ligger i handen men även syftet. Stora råvaror som kött och rotfrukter kan behöva ett större blad, medan mjukare och mindre råvaror kan funka bra tillsammans med en mindre kockkniv.

Brödkniven

Det som gör brödkniven unik är den sågtandade eggen, vilket är perfekt för alla typer av bröd. Tänderna i eggen gör att inte brödet mosas utan i stället greppas skorpan och kniven kan ta sig igenom. Viktigt att tänka på är att inte pressa kniven för hårt neråt, utan såga dig igenom och låta kniven göra jobbet. Låt dig inte heller begränsas till att endast använda den till att skära bröd. Tack vare den tandade eggen sliter inte syra lika mycket som det annars gör på en kniv med rak egg. Så att till exempel skära tomater med en brödkniv funkar utmärkt.

Filékniven

Ska du hantera en fisk eller putsa en bit kött är en filékniv med sitt långsmala blad det perfekta verktyget. Bladet finns både som mer böjbart och styvare, men i Sverige är det ofta filékniven med mer flexibilitet som är den mest populära. Genom det långsmala bladet kan du enkelt lägga långa snitt precis där du vill ha det, perfekt när du ska ta bort skinnet på en fisk till exempel.

Grönsakskniven

Ska du skära rotfrukter och andra grönsaker är en grönsakskniv ett bra val. Kännetecknande för kniven är det höga bladet och den korta spetsen, vilket ger dig bra kontroll och styrning. Bladet är även rundat, vilket resulterar i en rullande effekt mot skärbrädan vilket är perfekt när du ska hacka örter.

Skalkniven

Den minsta kniven i knivlådan är vanligtvis skalkniven. Trots att kniven endast varierar från 6 cm till 10 cm i storlek är den ändå mångsidig och en favorit hos många. Spetsen är vass och eggen såväl som bladet raka vilket tillsammans ger en kniv som kan hantera även små råvaror med stor precision. Alltså finns det många lägen en skalkniv passar till, alltifrån att skala lök till att dela färska bär under sommaren.

Meet the beauty brands


Vilket stål och skaft ska jag välja?

Vill du ha en kvalitétskniv finns det flera material med olika egenskaper att välja mellan. Nedan listar vi vad som är bra att tänka på vid val av blad och skaft.

Stål

När det kommer till stål mäter man stålets hårdhet i HRC. Ett högt värde ger ett hårdare stål, vilket i sin tur ger skarpare om än känsligare knivar. Ett lägre HRC ger en kniv som tål lite mer. Japanska knivar har ett hårt stål, med ett värde som ligger runt 60 HRC. Detta ger en kniv som kan brynas och slipas i 12-15° vinkel. Alltså kan kniven bli oerhört vass, samtidigt är eggen dock känsligare för stötar. Västerländska knivar har ett mjukare stål, med ett värde på ungefär 55 HRC. En kniv med denna hårdhet klarar av lite tuffare behandling, men kanske inte det bästa valet när det kommer till finlir som kräver högre precision. De vanligaste knivarna brukar ligga på en hårdhet mellan 56-58 HRC. Detta passar både för hemmakocken och den professionella som är intresserad av en kniv som går att ta hand om utan att riskera ett alldeles för känsligt stål.

Skaft

Hur ett skaft är uppbyggt påverkar både tyngd och balanspunkt. Vanligt i Sverige är det västerländska skaftet. Detta skaft har en lite smalare rygg och vanligtvis rostfria nitar i skaftet, med en balanspunkt ungefär i mitten vilket passar bra för den som gillar att hålla lite längre fram på skaftet. Det japanska, eller orientaliska skaftet, har ingen metall i greppet vilket ger ett lättare skaft. På grund av detta ligger balanspunkten längre fram vilket gör den mest lätthanterlig när du har tumme och pekfinger framme på bladet. Det finns såklart även blandningar, eller hybrider, mellan dessa två typer av skaft. Ofta är då det yttre inspirerat av den japanska utformningen, medan innehållet av skaftet har bitar av metall för att påverka tyngdpunkten.

Our knife selection

Get inspired and find your style

  • ZWILLING Brynstål / slipstål Metall 26 cm

    265 SEK 379 SEK
    Tid. lägsta pris: 303 SEK
  • Miyabi Kockkniv Santoku 18 cm 6000 MCT

    2 239 SEK 3 199 SEK
    Tid. lägsta pris: 2 559 SEK
  • ZWILLING Knivset Gourmet 3 delar

    804 SEK 1 149 SEK
    Tid. lägsta pris: 919 SEK
  • Dorre Knivset

    167 SEK 239 SEK

    +1 färg

Genom att lära dig att slipa kan du alltid se till att en perfekt samling av vassa knivar hemma. Dessutom är det slipning av din familj och vänners knivar den perfekta presenten! Men hur gör man då? Det finns flera olika metoder att slipa knivar på. Nedan listar vi fem vanliga sätt.

Slipsten

Detta räknas som ett av de absolut bästa sätten att få vassa stålknivar.

Keramiskt bryne

Keramiskt bryne - Genom denna metod kan en bättre skärpa brynas fram, vilket passar bra om det finns skäregg (när eggen inte är helt jämn).

Diamantbryne

Detta påminner om keramiskt bryne men funkar även bra för keramiska knivar.

Stålbryne

Detta passar bättre för europeiska knivar än för de japanska, där det hårda stålet i stället kan skadas.

Knivslip

För den som vill testa på att slipa sina knivar kan en billig knivslip göra jobbet. En grundskärpa kan uppnås, men med tiden blir slipen helt enkelt nedslitet och ger inte längre resultat. Däremot är de enkla att använda och gör jobbet snabbt.